Порядок доступу нотаріусів до Єдиного державного демографічного реєстру

Нотаріус

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок доступу нотаріусів до Єдиного державного демографічного реєстру.

Доступ до ЄДДР отримають нотаріуси, які пройшли авторизацію в Єдиній державній електронній системi е-нотаріату.

Кабінет Міністрів України затвердив постанову «Про затвердження Порядку доступу нотаріусів до Єдиного державного демографічного реєстру», щоб надати
нотаріусам можливості при вчиненні нотаріальних дій здійснювати перевірку дійсності документів або отримання інформації з Єдиного державного демографічного реєстру.

Але доступ до Єдиного державного демографічного реєстру (ЄДДР) матимуть тільки нотаріуси, які пройшли авторизацію в Єдиній державній електронній системi е-нотаріату. Такий доступ надаватиметься шляхом формування засобами ЄДДР відповіді на запит про наданні інформації, введений нотаріусом з використанням програмних засобів Системи е-нотаріату, в порядку електронної інформаційної взаємодії між цією Системою та ЄДДР.

Електронна інформаційна взаємодія здійснюватиметься засобами системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів «Трембіта» та центральної підсистеми єдиної інформаційної системи МВС з дотриманням вимог Законів України «Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах», «Про захист персональних даних», «Про публічні електронні реєстри», «Про електронні довірчі послуги».

Під час встановлення особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, за паспортом громадянина України або іншим документом, що посвідчує особу у законодавчо визначений спосіб, нотаріус, у тому числі нотаріус Оболонь, використовуватиме відомості ЄДДР, отримані на запит, введений нотаріусом з використанням програмних засобів Системи е-нотаріату та підписаний власним кваліфікованим електронним підписом нотаріуса.

Ha запит нотаріуса ЄДДР буде формувати та передавати до Системи е-нотаріату вiдповiдь, яка має містити:

  • наявну в цьому реєстрі інформацію, відомості та iншi персональнi дані про особу;
  • реквізити документа, що посвідчує особу;
  • інформацію про дійсність / недійсність документа, що посвідчує особу;
  • або повідомляється інформація про відсутність відомостей про особу та про документ у ЄДДР.

На підставі інформації, отриманої у відповіді від ЄДДР, програмні засоби Системи е-нотаріату сформують довідку.

Але треба зазначити, що дія Порядку не поширюватиметься на вчинення нотаріусами інших дій, які не є нотаріальними.